zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten stuur je nieuws- en agenda-berichten naar nieuws@stripster.eu

 nieuws

het Nieuws-archief | de StripSter Nieuwsbrief
zoek op woord:
ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
2019-03-22Expo Stripgids Academie
Afgelopen maanden vond in Turnhout de Stripgids Academie, jaargang 2 plaats. Nu volgt de expo met het werk van de leerlingen.
Alleman is welkom op de vernissage op 23 maart vanaf 13 uur, het 'officiële gedeelte' begint om om 14 uur. Kun je niet komen, loop dan een van de volgende weken zeker eens binnen: open op zaterdagen van 10 tot 17 uur, tot en met 13 april. Locatie is Frame (vroeger Storybox), Warandestraat 40 (op een steenworpje van cultuurhuis de Warande).
(dirk)


2019-03-21Stripdagen / Dutch ComicCon
Volgend weekend op De Stripdagen / DCC zal Eppo Stripblad goed vertegenwoordigd zijn. Ze nemen een hele rits stripmakers mee naar Utrecht waaronder:
Romano Molenaar, Martin Lodewijk, Eric Heuvel, Gerben Valkema, Eric Hercules, Fred de Heij, Ger Apeldoorn, Kenny Rubenis, Aimée de Jongh, Noël Ummels, Dick Heins, Robert van der Kroft, Dick Matena, Rob Derks, Pieter Hogenbirk, Gerard Leever en Marissa Delbressine.
(dirk)


2019-03-20Stripdagen / Dutch ComicCon
Stripmakers die signeren aan de stand van Tina/Duck/Jan, Jans en de kinderen

Henrieke Goorhuis zaterdag en zondag
Saskia Maasbommel zaterdag
Frank Jonker zaterdag en zondag
Jan Vriends zaterdag
Maarten Gerritsen zaterdag
Jan-Roman Pikula zondag
Wilma van den Bosch zaterdag en zondag
Pascal Oost zaterdag en zondag
Michel Nadorp zaterdag
(dirk)


2019-03-19Stripfestival Brugge
Volgend weekend is er het eerste Stripfestival van Brugge:
Zaterdag 23 maart 14-20u
Zondag 24 maart 10-17u

Basisschool Mozaïek, Pastorieweg, 8310 Sint-Kruis Brugge
(bus 6, 11 of 16 van station Brugge, afstappen kerk Sint-Kruis)

CENTRAAL: ''Brugge in de strip'' ''Bier gestript''
Meer dan 100m STRIPVERKOOP/standhouders
TEKENAARS
BIERDEGUSTATIE FILM
(dirk)


2019-03-18Stripdagen / Dutch ComicCon
Stripmakers die signeren aan de stand van Het Stripschap:
Vick zaterdag
Ralph Brendt zaterdag
Manon Coezijn zaterdag
Dinie de Zeeuw zaterdag en zondag
Robert van der Kroft zaterdag en zondag
Tamara Prins – Van 't Hof zondag
Stef de Reuver en Trubbel zondag
Floris De Smedt zaterdag
Mark van Herpen zaterdag en zondag
Anne Breel zaterdag en zondag
Hennie Vaessen zaterdag en zondag
Tine Bouwhuis zaterdag en zondag
Kees de Boer zondag
Ger Apeldoorn zaterdag en zondag
Dennis Spaans zaterdag
Rutger Gret (Lucky Luke) zaterdag en zondag
Pieter Hogenbirk zaterdag en zondag
Kees Sparreboom zaterdag
Daan Landwehr Johan zaterdag en zondag
(dirk)


2019-03-17Patty Klein overleden
Patty Klein (1946) was dichteres en schreef scenario's voor tal van strips. Ze begin in de studio van Marten Toonder. Maar vooral haar werk voor Tina is bekend. Met Jan Steeman maakte ze Noortje, een reeks die meer dan 40 jaar liep. En ze was in de jaren 1970 een van de oprichters van De Vrije Balloen, een stripblad voor volwassenen. Voor haar verdiensten werd ze onlangs nog onderscheiden als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
(dirk)


2019-03-17Leren signeren
Peter de Wit leert zijn volk door deze stap-voor-stap handleiding hoe men moet signeren. Pret verzekerd!

Een uitgave van Concerto books.
(dirk)


2019-03-16De Stripdagen / Dutch ComicCon
Volgens weekend 23 en 24 maart in de Jaarbeurs Utrecht,
De Stripdagen 2019!
Naast de aanwezige auteurs, uitgeverijen en vele andere stands, kan je volgende expo's meepikken:

- Werk van de winnaars van de Stripschapprijs (Typex) en de P. Hans Frankfurterprijs en alle genomineerde stripalbums voor de Stripschappenning voor Album en Jeugdalbum van het Jaar 2018.

- Comics in Space.

- De Wereld van stripmaker en illustrator Jorg de Vos.
(dirk)


2019-03-15De nieuwe Schrauwen
Guy is een piraat. Een échte piraat welteverstaan: zonder geweten, zonder normbesef, zonder ballen. Hij is een obscuur bemanningslid, een onverbeterlijke leugenaar, een zuipschuit, een dief en een luiwammes. Kortom, Guy heeft niets, maar dan ook niets te maken met de gemiddelde piraat zoals we die kennen uit de boeken en de films. Hij is authentiek galgenaas, geen ersatz zeerover zoals die in onze cultuur zo vaak wordt opgevoerd. Tussen de schermutselingen, zeeslagen en braspartijen door doet Guy je zijn verhaal.
Portret van een zuipschuit van Olivier Schrauwen, Jérôme Mulot, Florent Ruppert verschijnt in de collectie Vrije Vlucht van Dupuis.
(dirk)


2019-03-14Caztar Signeertour

Poetzarelli komt naar je toe!
Mirra MIrra is het nieuwste album van Caztar.
(dirk)


2019-03-13Volwassen worden is optioneel
Wat als je leeftijdstechnisch wel volwassen bent maar daar lak aan hebt? Wat als iedereen om je heen baby's krijgt, maar jij amper een vetplantje in leven kunt houden? Wat als auto's mag besturen, maar er liever eentje van Lego bouwt? En is het erg dat je liever M&M's eet als ontbijt dan overnight oats met havermelk en chiazaad? Nee hoor. In Volwassen worden is optioneel laat Marloes de Vries aan de hand van vreselijk herkenbare situatie zien dat volwassen worden is wat je er zelf van maakt.
Een uitgave van Blossom Books.
(dirk)


2019-03-12Zaltbommelse Bommeldag
Op zondag 17 maart vindt de allereerste Zaltbommelse Bommeldag plaats.

Lezingen
Beurs
Tentoonstelling
Voorstellingen
Filmmateriaal
Signeersessies
Van 10 tot 16 u in De Poorterij, Zaltbommel
Facebook
(dirk)


2019-03-10Moord in Jungle Bay
Ray Penna is een nieuwe stripreeks bij Syndikaat. Deel een heet Moord in Jungle Bay:
11 maart 1981. Ray Penna, een jonge surfer uit Cornwall viert zijn vakantie in Sri Lanka. Zon, zee en prachtige golven. Wat kan er misgaan? Al vrij snel ontdekt Ray dat er van alles mis is. Wanneer een dode man wordt gevonden op het strand gaat Ray samen met zijn vrienden op onderzoek uit. Ze duiken in het verleden en vinden een bijzonder verhaal over liefde, bedrog en verborgen verdriet.

Bij stripwinkel Sjors op het Scheffersplein in Dordrecht wordt het debuutalbum van Dennis Spaans en Perren Pengelly op 16 maart vanaf 15.00 gelanceerd.
(dirk)


2019-03-09Marten Toonder in Drukkerijmuseum
In het Drukkerijmuseum in Etten-Leur loopt nog tot september een expositie met werk van Marten Toonder. Die legendarische striptekenaar is onder meer de geestelijk vader van Olivier B. Bommel en Tom Poes. De evolutie van Tom Poes, de schrijfstijl van de auteur, het drukproces van de strips. Alles komt aan bod bij de Marten Toonder-expositie. De bovenverdieping van het museum staat vol met krantenknipsels en informatieborden over het leven van de Nederlandse stripauteur.
(dirk)


2019-03-08Show your Stuff
Op 23 en 24 maart gaan de Stripdagen door in de Jaarbeurs Utrecht.
Op zondag 24 maart (van 14.00 tot 15.00 uur) is er Show your Stuff waarin je jouw teken/schrijf/stripwerk kunt laten beoordelen door de professionals Kenny Rubenis, Aimée de Jongh en Marissa Delbressine. Vergeet dus niet je portfolio mee te brengen als je zondag naar de Jaarbeurs komt.
Als je zeker wilt weten dat je portfolio bekeken wordt meld je dan aan op redactie at eppostripblad.nl.
(dirk)


2019-03-07De genezing van de krekel
De genezing van de krekel is het stripboek/graphic novel/grafische novelle getekend door Gwen Stok en gebaseerd op het leesboek van de bekende schrijver Toon Tellegen.
Op een dag merkt de krekel dat hij een vreemd gevoel in zijn hoofd heeft. Het is een zwaar, onwrikbaar gevoel, dat niet meer weg wil gaan. Alle dieren willen hem helpen, maar wat ze ook doen, het baat niet.

Zaterdag 9 maart komt Gwen Stok haar strip voorstellen en signeren in Yendor Stripboekenhandel in Rotterdam (tussen 14 en 16u30). Facebook
(dirk)


2019-03-05Stripfestival Geraardsbergen
Op zondag 10 maart vindt het Achste Stripfestival van Geraardsbergen plaats. De organisatoren hebben weer gezorgd voor een mooie selectie van binnen- en buitenlandse striptekenaars die komen signeren: Stefano Carloni, Francesco Mucciacito, Cinzia Di Felice, Eugenio Sicimoro, Giuseppe Manunta, Christophe Simon, Gilles Mezzomo, Thomas Du Caju, Peter Nuyten, Bruno Di Sano, Marc Verhaegen, Renaud, Andre Osi en vele anderen.
Er is ook een expo van het werk van Stefano Carloni, kindergrime en een workshop striptekenen.
Inkom 3 euro.
(dirk)


2019-03-04De Telegraaf - Suske en Wiske
Suske en Wiske debuteerden zaterdag 2 maart met De Wrede Wensput in De Telegraaf. Vanaf nu is in deze krant zes dagen per week een nieuw vervolgverhaal van de Belgische striphelden van Willy Vandersteen te lezen.
Lambik blijkt op een dag plots bijzonder veel geluk te hebben. Hij ontmoet een mooie vrouw, wint de loterij en krijgt zomaar een nieuwe auto. Maar tegelijk ondervindt Sidonia net veel ongeluk. Ze verliest haar geld, wordt ernstig ziek en moet tot overmaat van ramp afscheid nemen van de kinderen wanneer plots blijkt dat de adoptiepapieren voor Suske en Wiske niet in orde zijn. Suske en Wiske ontdekken echter de bron van het geluk van Lambik, diep verscholen in een afgelegen woud. Een oeroude wensput met een vreselijk geheim…
(dirk)


2019-03-02Het leven is een strijd waard
Dirk is een strip over het belang van het vroegtijdig opsporen van darmkanker.
Gemaakt door Mario Boon in samenwerking met de vzw Stop Darmkanker en Luc Colemont, Bruno Mettepenningen en Mariacristina Federico voor de inkleuring.
Te verschijnen op 6 maart bij Ballon Media - Strips en te bestellen bij iedere goede boeken- en krantenwinkel die ook strips verkopen.
(dirk)


2019-03-01Bedenk een stripverhaal
Creatief Schrijven – een organisatie die schijvers en 'schrijven' in al zijn aspecten wil aanmoedigen – biedt een reeks scenarioworkshops aan. Docent is Marcel Rouffa. Marcel Rouffa is illustrator, tekenaar en scenarist van stripverhalen.
In deze cursus ga je al dan niet in duo aan de slag met het scenario voor een strip. Je maakt een storyboard en werkt een deel ervan uit.
Ben je zelf al aan de slag met een strip? Ook dan ben je welkom. Bij je inschrijving kun je aangeven of je met een strip bezig bent. Als dat zo is, ontvangt de docent graag enkele tekeningen of het scenario. Zo kan hij de cursus helemaal op maat van de deelnemers maken.

Wanneer?
Op dinsdagavonden 12, 19, 26 maart en 2 april 2019 van 19 tot 21.30 uur
Waar?
Mekanik Strip, Sint-Jacobsmarkt 73, 2000 Antwerpen
Inschrijven?
(dirk)


2019-02-28Dit weekend ComicCon
COMIC CON BRUSSELS IS EEN JAARLIJKSE CONVENTIE IN HET HART VAN EUROPA! Op 2 en 3 maart 2019.
Op de schitterende site van Tour & Taxis in de nabijheid van het Brusselse Noordstation. Op Comic Con Brussel vind je Dealers, Artiesten, Acteurs, … Het is een conventie die alles waar jullie van houden samenbrengt: COMICS, COSPLAY, GAMING, FILMS, MANGA, COLLECTIBLES, ANIME, TV SERIES, KLEDING, SPEELGOED, GADGETS EN NOG VEEL MEER!
Website
(dirk)


2019-02-27Nostalgia Stripbeurs
Zaterdag 2 maart

St-Nicolaasplaats, Antwerpen
Stripbeurs van 10u - 17u met binnen- en buitenlandse standhouders, uitgebreid met "Pulpcultuur in Vlaanderen"
mmv 't Vlaams Stripcentrum

Inkom gratis
(dirk)


2019-02-26Stripmuseum wordt Storyworld
Zaterdag 2 maart 2019 is de allerlaatste dag waarop je een bezoek kan brengen aan het Nederlands Stripmuseum aan de Westerhaven 71 in Groningen. Dit adres was bijna 15 jaar lang de huisvesting van een omvangrijk museum over de Nederlandse strip. Het Nederlands Stripmuseum opende in 2004 haar deuren. Het museum heeft een omvangrijke vaste collectie met origineel werk van Nederlandse stripmakers als Marten Toonder, Martin Lodewijk, Henk Kuipers, Jan Kruis, Hanco Kolk, Peter de Wit, en vele anderen. Daarnaast waren er sinds de opening meer dan 80 tijdelijke exposities te bewonderen.
Het nieuwe museum zal een andere opzet hebben. In Storyworld draait alles om 'vertellen met beeld' en daarbij staat het productieproces centraal. Nederlandse strips nemen opnieuw een belangrijke plek in, maar er is ook veel aandacht voor buitenlandse strips, animatie en games.
Storyworld opent haar deuren omstreeks november 2019.
(dirk)


2019-02-25De vuilnisheld
Op woensdag 27 februari 2019 komt Urbanus: de Vuilnisheld in de zalen. De film speelt zich af in het dorpje Tollembeek, met de figuren uit de strips van Urbanus en Willy Linthout. Het wordt een mix van ondeugende humor en kwajongensstreken die jong en oud aanspreekt. Urbanus is verliefd en tegelijk wordt het hele dorp volgestort met afval en moet de jeugd hiertegen in opstand komen. Het wordt een zotte animatiefilm voor jong en oud.
(dirk)het Nieuws-archief


2019-03-20 Bert op woensdag :
"Zee 3"

Vorige week schreef ik over hoe ik een zeegezicht maakte voor op een groene muur.Maar daarmee was de kous voor mij nog niet af. Want boven die groene muur maakte het plafond .....
lees deze Blog

2015-12-25 Nieuw in Artikelen :
Interview met Ralph Dikmans

.....
lees dit Interview

2019-03-23 Deze week in Strips :
6 bijdrages met 12 pagina's

Deze week wederom een kleine editie, maar altijd weer iets leuks om te lezen. StripSter tekent je week... Ook weer deze week! De .....
bekijk deze Strips-editie

ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 agenda

StripSter komt naar je toe

nog niet bekend

ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 expo
( exposities gerangschikt op startdatum - einddatum - plaats )

ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 cmp

ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 edu
Grafisch ontwerp - Beeldverhaal
(be) Brussel - Campus Sint-Lukas
De stap van striptekenaar naar illustrator en terug is erg klein geworden. Beiden ontmoeten elkaar in het atelier Beeldverhaal waar studenten hun grafische en narratieve vaardigheden ontplooien. Ze leren persoonlijke verhalen te vertellen door middel van het klassieke stripverhaal, de striproman, de cartoon, de illustratie, het boek, de blog, de game … Zo krijgen de studenten de kans om letterlijk uit hun hokjes te breken.
Campus Sint-Lukas - - Brussel (be)
site: luca-arts.be


Comic Design
(nl) Zwolle - ArtEZ hogeschool voor de kunsten
Er is een revival gaande in de waardering voor het beeldverhaal. In kwaliteitskranten worden strips gerecenseerd en makers besproken. Dat is deels te verklaren door de populariteit van de graphic novel: de literaire strip.
Wat al deze comic designers gemeenschappelijk hebben, is het kunnen vertellen van een goed verhaal. ArtEZ stelt deze kwaliteit dan ook centraal in deze voor Nederland unieke specialisatie. Zonder goed verhaal ontstaat geen betekenisvolle strip. De nadruk ligt dan ook op het leren vertellen, verbeelden en vormgeven van een verhaal.
ArtEZ hogeschool voor de kunsten - - Zwolle (nl)
site: artez.nl


ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 musea
Belgisch Centrum van het Beeldverhaal
(be) Brussel
Zandstraat 20 - 1000 Brussel (be)
tijd: dinsdag-zondag10:00-18:00
site: stripmuseum.be
mail: visit@stripmuseum.be
tel.: +32 (0)2 / 219 1980


Galerie Champaka
(be) Brussel
Ernest Allard Straat 27 - 1000 Brussel (be)
tijd: woensdag-zaterdag:11:00-18:30
zondag10:30-13:30
maandag-dinsdag:op afspraak
site: galeriechampaka.com
mail: mail
tel.: +32 (0)2 514 9152


Galerie Petits Papiers
(be) Brussel
1 Place Fontainas - 1000 Brussel (be)
tijd: maandag-zaterdag10:00-18:30
site: petitspapiers.be
mail: contact@petitspapiers.be
tel.: +32 (0)2 513 4670


Het Huis van het Beeldverhaal
(be) Brussel
Keizerinlaan 1 - 1000 Brussel (be)
tijd: dinsdag-zondag10:00-18:00
site: jije.org
mail: info@jije.org
tel.: +32 (0)2 / 502 9468


Marc Sleen Museum
(be) Brussel
Zandstraat 31 - 1000 Brussel (be)
Rechtover het Belgisch Stripcentrum
tijd: dinsdag - zondag11:00-13:00 + 14:00-18:00
site: marc-sleen.be
mail: visit@cbbd.be
tel.: +32 (0)2 / 219 1980


Stichting Raymond Leblanc
(be) Brussel (Sint-Gillis)
Grasmarkt 116 - 1000 Brussel (Sint-Gillis) (be)
tijd: woensdag-vrijdag12:00-18:00
1e weekend
v/d maand
12:00-18:00
site: fondationrleblanc.be
mail: info@fondationrleblanc.be
tel.: +32 (0)2 / 520 70 09


Hergé Museum
(be) Louvain-la-Neuve (Leuven)
Rue du Labrador 26 - 1348 Louvain-la-Neuve (Leuven) (be)
tijd: dinsdag-vrijdag10:30-17:30
zaterdag-zondag10:00-18:00
site: museeherge.com
mail: info@museeherge.com
tel.: +32 (0)10 / 488 421


Heinz Museum
(nl) Amsterdam
Nieuwe Amstelstraat 111 - Amsterdam (nl)
In december 2011 was sprake van sluiting van dit sympathieke museum, maar een definitieve bevestiging daarvan hebben we niet kunnen vinden.
tijd: woensdag13:00-18:00
vrijdag-zaterdag13:00-17:00
site: gezelligleuk.free.fr


Kresse Museum
(nl) Gouda
Turfmarkt 20 - 2801 HA Gouda (nl)
tijd: op afspraak
site: kressemuseum.nl
mail: post@kressemuseum.nl


Het Nederlands Stripmuseum
(nl) Groningen
Westerhaven 71 - 9718 AC Groningen (nl)
tijd: dinsdag-zondag10:00-17:00
site: stripmuseum.nl
tel.: +31 (0)50 - 317 8470


Centre National de la Bande Dessinée et de l'Image
(fr) Angoulême
121 Rue de Bordeaux - 16000 Angoulême (fr)
tijd: dinsdag-vrijdag10:00-18:00
zaterdag-zondag14:00-18:00
juli-augustustot 19:00
site: cnbdi.fr
tel.: +33 (0)545 386 565© 2019
het Nieuws-team / StripSter
2019-03-24